lunes, 21 de octubre de 2013

El més important és participar

Sovint hem sentit anomenar aquesta frase, però que té de cert? 

Si fa setmanes vaig escriure sobre el joc simbòlic, en aquest article m'agradaria parlar del joc en grup , de l'esperit d'equip i la cooperació amb els companys.

El joc és l'activitat per excel·lència dels infants, contribueix al desenvolupament integral i els hi proporciona plaer i diversió. La majoria de pedagogs reconeixen el valor educatiu del joc i consideren imprescindible per a l'aprenentatge infantil.

A partir dels 4 anys s'inicia el joc en grup, és quan comença a aparèixer la figura del company preferit i normalment prefereixen jugar nens amb nens i nenes amb nenes però en ocasions també poden arribar a jugar tots junts o inclús amb nens més petits quan els hi interessa (necessita un nen per fer de pare o una nena petita per fer de filla). 

Comencen a sorgir els líders del grup, els que obeeixen, els que no accepten imposicions i formen un subgrup. El joc en grup estableix vincles i s'inicia el sentiment de pertànyer a un grup i que van sorgint les primeres amistats.

Però, que passa quan el joc és competitiu? Des d'un punt de vista educatiu suposa no potenciar l'empatia amb les necessitats i les emocions dels altres i fomenta un model on els valors se supediten als resultats, per promoure la competència i la rivalitat entre els infants, l'educador/a ha de tenir present promoure sentiments de cohesió, de superació, de victòria , d'equip, de respecte al contrari i a les regles del joc, sens dubte un gran repte per els que eduquem. 

Dit això, us adjunto l'enllaç d'un documental anomenat "L'equip petit" té una duració d'uns 9 minuts i val molt la pena de veure'l. Es tracta d'un cas real, de dues escoles de Vilanova i la Geltrú, El Margalló i el Cossetània que s'han unit per fer un projecte en comú: un equip de futbol anomenat "CF Margatània", l'equip pre-benjamí és el protagonista, un equip de nens de 6-7 anys que sempre perden i mai han marcat un gol, malgrat tot els nens s'ho prenen amb una gran filosofía. Una lliçó de saber perdre.

 https://vimeo.com/25397042

No hay comentarios:

Publicar un comentario