S'apropa l'hora de dinar i que millor que començar a parlar sobre l'alimentació i de la importància de fer una bona introducció d'aliments.
L'infant de 0 a 4-6 mesos només s'alimenta de llet ja que el sistema digestiu de l'infant i el seu metabolisme només estan preparats per rebre aquest aliment. La llet més adequada és la materna, aporta tots els nutrients necessaris i també conté una quantitat suficient d'aigua.
Abans dels 4 mesos no s'ha d'iniciar l'alimentació no làctia (complementària) perquè interfereix en la lactància materna i provoca la sensibilització a al·lèrgies alimentaràries. Un cop que l'infant té uns 4-6 mesos les seves funcions disgestives han madurat i les necessitats nutritives requereixen l'introducció d'aliments diferents de la llet materna o artifical.
L'artifical és la que supleix la materna en cas que no fos possible, són llets de vaca modificades per assimilar-los a les llets maternes i n'hi ha de dos tipus la d'inici -4-6 mesos i la de continuació que coincideix amb l'inici de l'alimentació complementària.
A continuació s'exposa un quadre orientatiu ja que depenent del desenvolupament i característiques del nadó es pot reorientar les edats d'incoporació de nous aliments. És bàsica la col·laboració i coordinació entre la família i l'equip de pediatria.
Els mestres i educadors també hem d'estar informats per poder tractar adequadament l'alimentació a les llars d'infants i les escoles.
L'infant de 0 a 4-6 mesos només s'alimenta de llet ja que el sistema digestiu de l'infant i el seu metabolisme només estan preparats per rebre aquest aliment. La llet més adequada és la materna, aporta tots els nutrients necessaris i també conté una quantitat suficient d'aigua.
Abans dels 4 mesos no s'ha d'iniciar l'alimentació no làctia (complementària) perquè interfereix en la lactància materna i provoca la sensibilització a al·lèrgies alimentaràries. Un cop que l'infant té uns 4-6 mesos les seves funcions disgestives han madurat i les necessitats nutritives requereixen l'introducció d'aliments diferents de la llet materna o artifical.
L'artifical és la que supleix la materna en cas que no fos possible, són llets de vaca modificades per assimilar-los a les llets maternes i n'hi ha de dos tipus la d'inici -4-6 mesos i la de continuació que coincideix amb l'inici de l'alimentació complementària.
A continuació s'exposa un quadre orientatiu ja que depenent del desenvolupament i característiques del nadó es pot reorientar les edats d'incoporació de nous aliments. És bàsica la col·laboració i coordinació entre la família i l'equip de pediatria.
Els mestres i educadors també hem d'estar informats per poder tractar adequadament l'alimentació a les llars d'infants i les escoles.
Mesos | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 18 |
LLET D'INICIACIÓ | |||||||||||||
LLET DE CONTINUACIÓ | |||||||||||||
LLET DE VACA I DERIVATS (formatge, petit suisse...) | |||||||||||||
CEREALS SENSE GLUTEN | |||||||||||||
CEREALS AMB GLUTEN | |||||||||||||
FRUITES | |||||||||||||
VERDURES (carbassó, pastanaga, patata, mongeta verda...) | |||||||||||||
VERDURA CRUA (enciam, ceba, pastanaga, cogombre, naps...) | |||||||||||||
PASTA | |||||||||||||
LLEGUMS | |||||||||||||
CARN (pollastre, vedella, xai...) | |||||||||||||
OU SENSER (rovell i clara) | |||||||||||||
PEIX BLANC | |||||||||||||
IOGURT | |||||||||||||
GALETES |
La introducció d'aliments cal començar-la entre els quatre i els sis mesos.
Cada nou aliment s'introduirà per separat en petites quantitats que augmenten gradualment a mesura que l'infant l'accepta i el tolera.
L'aliment nou s'accepta millor si s'ofereix triturat o diluït i entre dos aliments nous es deixarà passar entre una i dues setmanes.
No s'ha d'aportar més de la meitat dels requeriments energètics diaris.
La ingesta diària de llet o derivats làctics ha de ser de 500 ml.
Els aliments amb gluten s'han de donar a partir dels vuit mesos.
És important seguir les pautes del quadre anterior perquè l'aparell digestiu de l'infant no té encara la flora bacteriana adequada que l'ajudi a assimilar correctament els aliments i poden aparèixer alteracions o trastorns alimentaris (al·lèrgies, hipertensió, obesitat...)
Així que un cop dit tot això, bon profit!
ML
Així que un cop dit tot això, bon profit!
ML
No hay comentarios:
Publicar un comentario